
Trafik cezası erken ödeme indirimi, trafik cezası alan ancak cezayı en az mali yükle kapatmak isteyenlerin seçimi oluyor. Sürücülere avantaj sağlayan sistem sayesinde araç sahipleri, erken ödedikleri cezalar için %25 daha az tutarda ceza ödüyor. Düzenlemeye göre 15 gün içerisinde ödenen ceza tutarlarında %25 indirim yapılarak, yalnızca %75’i araç sahibinden temin ediliyor. Cezaların erken ödenmesini amaçlayan uygulama, teşvik edici nitelik taşıyor.
Trafik Cezaları
Alkollü araç kullanma, araçta sigara içme, hatalı sollama, seyir halinde cep telefonu kullanma, yönetmeliğe aykırı plaka takma gibi sebeplerle trafik kurallarına uymayanlara cezalar kesiliyor. Türkiye’de her yıl ortalama 10 milyon ceza yazılıyor. Çoğunlukla aşırı hız, park yasağı, kırmızı ışık ihlali ve emniyet kemeri nedeniyle ceza alan sürücüler için ceza maliyetleri 5000 liraya kadar çıkıyor. Yükselen maliyetler ve denetimlerin sıklaşması nedeniyle sürücüler için cezalar bütçede büyük bir kalem haline geliyor. Drone, helikopter, EDS ile tespit edilen ihlaller nedeniyle sürücülerin haberi bile olmadan ceza yazılabiliyor. En az ceza bile 100 liranın üstünde olunca ödemeleri zamanında almak da devlet tarafından zorlaşıyor. Geç ödemelere çözüm bulmak ve erken ödemeyi teşvik etmek amacıyla düzenlemeler gerçekleştiriliyor.Trafik Cezalarında Yeni Dönem
Trafik cezaları, teknolojinin gelişmesi ile artık mobil sistemler, internet aracılığı ile kontrol edilebiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğünün sisteminden isim ve soy isim sorgusu ile ulaşılabilen ceza bilgileri sayesinde alınan tüm cezalar rahatlıkla görüntüleniyor. Sorgu için herhangi bir işlem ücreti alınmıyor. İşte adım adım ceza sorgulama:- Önce e-Devlet’e şifreniz ile girebilirsiniz.
- Ardından e-Hizmetler sekmesinde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğünü tıklamalısınız.
- “Araç Plakasına Yazılan Ceza” başlığından sorguyla cezalarınızı görüntüleyebilirsiniz. Benzer yollarla ‘egm.gov.tr’ ve ‘gib.gov.tr’ adreslerinden de cezalara bakılabiliyor.
- Trafik cezası seçildikten sonra sistem üzerinden ödeme adımları takip edilerek dakikalar içinde ceza tutarı yatırılıyor. Trafik cezalarında ödemeyi teşvik amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçen yeni uygulama ile erken ödeyenler avantaj elde ediyor.
Trafik Cezası Ödeme İndirimi
Yapılan düzenleme uyarınca, cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödenen cezalarda %25 indirim sağlanıyor. Araç sahipleri, sürücüler, alınan cezanın sadece %75’ini ödeyerek ceza sürecini tamamlayabiliyor. Trafik cezalarında indirim için kişilerin özel bir işlem ya da başvuru yapması gerekmiyor. Sistem üzerinden otomatik olarak tutar az görünerek ödeme alınıyor. İndirim hem online ödemede hem de bankalar aracılığıyla yapılan ceza ödemelerinde gerçekleşiyor. Sürücülere kaydedilen ceza puanında ise erken ödeme dolayısıyla bir değişiklik olmuyor. Bir yıl içinde toplam 100 ceza puanı alan sürücülerin ehliyetine 2 ay süre ile el konuluyor. İki ay sürenin ardından yeniden 100 ceza puanı alınması halinde 4 ay ehliyet alınırken, üçüncü 100 puanda ehliyet iptal ediliyor. Trafik cezası peşin ödeme indirimi vadetmiyor. Ceza nakit veya kredi kartıyla tahsil edilebiliyor. Trafik cezaları geç ödendiğinde ise aylık %5 gecikme zammı uygulanıyor.24.04.2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik uyarınca, trafik cezalarından alınan puanlar ve ehliyetlere el konulma süreleri, sigorta primlerinin tespitinde de kıstas oluşturuyor. Bu düzenlemeye göre trafik sigortası risk değerlendirmesinde alınan cezalar önemli rol oynuyor. Sürücülerin hem kamu güvenliğini tehlikeye atmamak, hem ekonomik yük almamak hem de sigorta poliçelerinde sürprizlerle karşılaşmamak için trafik kurallarına uyma konusunda hassas olmaları gerekiyor. Herhangi bir ceza alındığında ise olası mali yükü en aza indirebilmek için erken ödeme indirimden faydalanılması ve trafik sigortasında alternatifleri inceleyerek en avantajlı seçimin yapılması tavsiye ediliyor.
kaynaklar: https://www.ahaber.com.tr/galeri/gundem/arac-sahipleri-dikkat-erken-oderseniz-yuzde-25-indirim-yapil..., https://www.arabam.com/blog/genel/trafik-cezasi-erken-odeme-indirimi/